Umami.gr, Χαλβάς ο σουσαμένιος

Ο "χαλβάς του μπακάλη", το πιο πρόχειρο γλυκό του ελληνικού τραπεζιού έχει ιστορία, τέχνη και μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον. Μας τον έφεραν οι μικρασιάτες και οι ίδιες οικογένειες διατηρούν σήμερα τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής, με το ένδυμα της "τέταρτης γενιάς". Ο χαλβάς είναι σύγχρονος και επίκαιρος όσο ποτέ, καθώς ανταποκρίνεται με το παραπάνω στις επιταγές της υγιεινής διατροφής.

Λουκάς, Θεσσαλονίκη

Οι ίνες του χειροποίητου χαλβά είναι εμφανείς και όμορφες, αλλά η έκπληξη βρίσκεται στην αφράτη, μαλακιά και απαλή υφή. Τονισμένη βανίλια και ευχάριστες νότες καβουρδισμένου σουσαμιού, ελεγχόμενη γλυκύτητα. Στη γεύση κουβερτούρα με αμύγδαλο, το αμύγδαλο είναι αρκετό και καλό, η σοκολάτα καλής ποιότητας. Ο χαλβάς αυτός λυώνει στο στόμα σχεδόν πριν προλάβεις να τον μασήσεις και αποτελεί κατηγορία από μόνος του. Από τους καλύτερους.

Ο Ιωάννης και ο Γεώργιος Λουκάς, από την Κωνσταντινούπολη, άνοιξαν το πρώτο τους εργαστήριο χαλβά στη Θεσσαλονίκη το 1945. Τα ηνία έχει αναλάβει σήμερα η τρίτη γενιά, διατηρώντας τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και την αρχική συνταγή. Το εργοστάσιο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, Σοφ. Βενιζέλου 24 Δ.Σ. Μενεμένη, τηλ. 2310 764362, www.lukas.gr. Στην Αθήνα βρήκαμε το χαλβά τους στο Παραδοσιακό Μπακάλικο, Πλ. 28ης Οκτωβρίου Ηλιούπολη, τηλ. 210 9954500 και Πρόκλου 31 Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ. 210 7560055.